Anton Heyboer
Anton Heyboer (1924-2005) was een Nederlands kunstschilder en etser. De kunstenaar is geboren in Indonesië maar vijf maanden later verhuisde het gezin naar Nederland. Ze woonden achtereenvolgens in Haarlem, Delft, Voorburg, Curacao en New York. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisde het gezin terug naar Haarlem. In 1943 werd de kunstenaar opgepakt door de Duitsers en werd hij te werk gesteld in kamp Prenzlau. Hij wist te ontsnappen en vluchtte getraumatiseerd naar Nederland waar hij onderdook in Vinkeveen.
Na de oorlog vestigde Heyboer zich in Borger wonen om niet veel later met collega-kunstenaar Jan Kagie rond te trekken in Spanje en Frankrijk. Terug in Nederland en twee huwelijken later, kocht de kunstenaar een stuk land met een koeienstal dat hij in de loop van de tijd uitbreidde met allerlei gebouwen. Hij leefde aanvankelijk met drie vrouwen in een commune en later met vijf.
Voor Heyboer was etsen vooral een therapeutische bezigheid die ervoor zorgde dat hij uit de psychiatrische hulpverlening kon blijven; ‘een vorm van therapie voor als je het helemaal niet meer weet’. Eind jaren zeventig opende Heyboer zijn eigen galerie en overspoelde hij de markt met kleurrijke voorstellingen van mensen, dieren en bootjes. Vanuit het hele land bezochten verzamelaars en dagjesmensen de galerie van ‘de Robin Hood van de kunst’, waar je al voor 100 gulden een echte Heyboer kon kopen. In 1984 brak Heyboer de banden met zijn galerie en de kunstwereld om in afzondering verder te werken. Op 9 april 2005 overleed de kunstenaar.