Ad Gerritsen

Albertus Gradus (Ad) Gerritsen (1940-2015) was een Nederlandse kunstschilder en graficus. Hoewel hij autodidact is (dat wil zeggen, hij maakte de kunstacademie niet af), kreeg hij al vroeg erkenning voor zijn werk. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar, was hij als docent verbonden aan de AKI in Enschede en was hij in de jaren 70 creatief therapeut in de psychiatrie en in de gevangenis.
Gerritsen werkte uitsluitend figuratief. Zijn beeldtaal wordt omschreven als compromisloos, stuurs, overtuigend eigengereid en zeer verontrustend. De kunstenaar heeft vele paden bewandeld, vele thema’s behandeld en net zoveel thema’s weer ontkracht door het tegengestelde te beweren. Terugkerend motief in zijn werk en door alle thema’s heen, is de kwetsbaarheid van de enkeling. De figuren in zijn werk lijken ieder voor zich te bestaan, ook als ze omgeven worden door anderen.
De kunstenaar zocht altijd naar de essentie van een afbeelding. Dat is ook te zien aan zijn rauwe manier van schilderen, rechtstreeks en zonder omhaal.
Gerritsen won in 2000 de Gelderland Grafiek Prijs en in 2011 de Jeanne Oosting Prijs. Daarnaast is zijn werk terug te vinden in vele collecties en heeft Museum Arnhem meer dan 120 werken van de kunstenaar in bezit.

Ad Gerritsen

Titel:
Onder de chocolade boom
Techniek:
Houtdruk
Jaar:
1996
Maat:
50 x 65 cm (papiermaat)
Signatuur:
Handgesigneerd
Genummerd:
Oplage van 100 exemplaren
Lijst:
Zonder lijst
Staat:
Zo goed als nieuw
Prijs:
120 euro